1 av 2
Viktor Muller kommer att krävas på svar på bolagsstämman. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
2 av 2
saab

Aktieägarna måste säga ja

I dag håller Spyker Cars en extra bolagsstämma. Stämman måste godkänna upplägget av Saabköpet för att affären ska bli verklighet.

Det är i den holländska staden Zeewolde som Spykers aktieägare samlar sig för att godkänna Spykers köp av Saab Automobile från GM.

Och köpet kommer säkerligen att vålla en hel del diskussion på mötet.

I alla fall kommer en hel del frågor ställas för den holländska aktieägarföreningen är inte till freds med de upplysningar man fått från företagsledningen, om vilka investerare som ligger bakom företaget Tenaci köp av en stor aktiepost.

Tenaci, som ägs av Spykers vd Victor Muller, köpte ut den ryske bankiren Vladimir Antonov, vilket var en förutsättning för att GM skulle sälja till Spyker.

Men de som ställde upp med pengarna vill förbli anonyma vilket inte aktieägarföreningen säger sig acceptera.

Det finns säkert en hel del annat som styrelseordföranden och vd:n Viktor Muller får förklara, för finansieringen av köpet av Saab är inte helt enkel att reda ut.

I handlingarna till extrastämman förklarar vd:n kort att resultatet för 2009 ska presenteras den 26 mars så det är inte färdigt att läggas fram inför aktieägarna.Jörgen Winkler
jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".