Kosterhavets djup innehåller många hemligheter. Det tycker försvaret som fortfarande hemlighåller en del av djukartorna. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Strömstad

Kosterkarta inte längre hemlig

Djupkartan över Kosterhavet är inte längre hemlig, enligt ett beslut från Sjöfartsverket sedan försvaret gett klartecken.

– Nu har vi möjlighet att publicera papperskartor och pappersbilder och visa upp dem på dataskärmar, säger marinbiolog Ewa Lawett till Göteborgs-Posten.

Sedan länge finns kartor med högupplöst information om varenda kvadratmeter botten i bland annat Kostervattnen, men försvaret har sagt nej till att sprida den till allmänheten.

När Kosterhavets maritima nationalpark invigdes i höstas ansökte länsstyrelsen om att få lätta på sekretessen, vilket nu skett.

Men bara för vattnen norr om Hunnebostrand. Söderut anses djupens hemligheter fortfarande väsentliga för landets säkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".