Trafikant irriterad över bompeng

Trafikanter missnöjda över bompeng

Trafikanter är missnöjda med hur det fungerar med automatbetalning med mynt för bompeng vid Svinesundsbroarna - både nya och gamla.

En av de arga är företagaren Mikael Bååth i Göteborg. Härom dagen hade han ett ärende till Norge, körde fram mot bron och läste på en skylt innan betalstationen att överfarten kostar 24 svenska kronor och att man kan betala med mynt i en automat. Bra, tänkte Bååth, tog fram 24 kronor och slängde dem i betalautomatens myntkorg. Men fick inte grönt ljus. Och upptäckte då till sin förvåning och harm att det bara går att automatbetala med norska mynt - som då blir 20 norska kronor. Det framgick av en skylt på själva betalstationen.

- Jag känner mig djupt kränkt och diskriminerad för att jag inte kan betala med svenska pengar på en svensk betalstation i landet Sverige, säger Mikael Bååth till Sveriges Radio Väst.

- Det här tycker jag är totalt oacceptabelt, säger Bååth. Om de inte ändrar på det, så tycker jag att vi ska anmäla det till Diskrimineringsombudsmannen.

Kjell Bondli heter norrmannen som leder verksamheten vid de tre betalstationerna på båda Svinesundsbroarna - den gamla bron har bara en, helt automatiserad.

Kjell Bondli säger till Sveriges Radio Väst att han förstår Mikael Bååths frustration.

-  Det här är ett svårt informationsproblem, säger Bondli. Det finns faktiskt en skylt cirka 100 meter innan betalstationen på svensk sida, som säger att bara norska mynt gäller i betalautomaterna. Men det kan vara lätt att missa, när man kommer körande.

Och på nya Svinesundsbron är de två betalstationerna bemannade, så man kan alltid betala med svenska pengar i kassan. Eller med betalkort. Eller ha Autopass, som registrerar automatiskt, när man passerar.

- Men det är faktiskt så att 80 procent av alla som reser över Svinesundsbroarna är norskar, så därför beslutade Sverige och Norge i samförstånd att det bara ska gå att använda norska mynt i automaterna. Det går nämligen inte att göra automater som kan ta både svenska och norska mynt, slutar Kjell Bondli.

Jan Gustafsson

jan.gustafsson@sr.se
0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".