Saab

Saabaffär dröjer

Ännu dröjer det innan Saab och Spyker blir ett. De slutliga förhandlingarna mellan Spyker och General Motors fortsatte under måndagen.

– Det blir med säkerhet inte klart något i dag (måndagen). Utöver det vill jag inte ge mig in i en diskussion om hur lång tid det tar. Vi fortsätter att jobba mot att affären ska avslutas, säger Stefan Weinmann, talesperson för GM Europa, till TT.

GM har ett stort intresse av att affären ska bli klar så snart som möjligt eftersom det rinner ut pengar ur Saab hela tiden även om bolaget går på sparlåga just nu. Produktionen ligger nere och inte förrän ägarbytet är helt färdigt avslutas likvidationen. Först då kan Saab lägga nya beställningar hos underleverantörerna.

Stefan Weinmann vill inte säga om det är något i förhandlingarna som är problematiskt.

De största formella hindren för affären röjdes undan i fredags i och med att Spykers aktieägare sade ja och fyramiljarderslånet från Europeiska investeringsbanken (EIB) med garantier från svenska staten blev klart. Det slutliga köpeavtalet ska nu mejslas fram och Spyker ska betala GM 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 360 miljoner kronor, i en första delbetalning.

Enligt Spykers vd Victor Muller är förhandlingarna som återstår främst av teknisk natur och inget som ska kunna stoppa affären.

I det första pressmeddelandet efter det att GM och Spyker kommit överens om Saabaffären den 26 januari skrev Spyker att allt skulle vara klart den 15 februari. GM har hela tiden varit vagare om tidpunkten. Saabchefen Jan Åke Jonsson sade i fredags att det kan dröja till nästa vecka.

TT/SR VÄST

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".