Trollhättan

17-åring dömdes till vård

Den 17-åring som misshandlade en 48-årig Sjuntorpsbo till döds, i oktober förra året, döms till 3 års sluten ungdomsvård.

Vänerborgs Tingsrätt finner att 17-åringen är skyldig till mord, genom en mycket brutal misshandel.

Sent på lördagskvällen den 24 oktober förra året träffade 48-åringen den 17-årige pojken och hans äldre bror av en tillfällighet i Trollhättan.

48-åringen var berusad och blev inbjuden att följa med till den äldre broderns lägenhet för att fortsätta festa.

Efter ett tag ville bröderna köra ut 48-åringen men han satte sig till motvärn. 17-åringen gav honom då ett par knytnävsslag så att han svimmade av.

Den äldre brodern lämnade lägenheten och när 48-åringen kvicknade till igen forsatte 17-åringen misshandeln, den här gången också med sparkar. 17-åringen har själv uppgivit att han sparkade mot 48-åringens huvud som man sparkar en fotboll.

17-åringen ringer till SOS och när ambulanspersonalen kommer finner de att den äldre mannen är död.

I rättegången hävdade 17-åringen att han handlade i nödvärn men rätten finner att 17-åringen kunde kallat på hjälp eller lämnat lägenheten efter det första slagsmålet, och dömer honom därför för mord.

Straffet blir tre års sluten ungdomsvård på grund av att gärningsmannen är så ung.

Dessutom döms han att betala skadestånd till offrets anhöriga på drygt 245 000 kronor och att betala den avlidnes begravningskostnader.Jörgen Winkler
jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51