Kommunerna tappar invånare

Trollhättan och Uddevalla fortsätter att växa. Men i Dalsland blir det allt färre invånare.

Trollhättans stad har en vision, att ha 70 000 invånare år 2030. Förra året togs ytterligare ett steg. Befolkningen ökade med 386 personer och vid årsskiftet fanns det nästan 55 000 trollhättebor.

Försprånget mot grannen Uddevalla drygades ut, men också där blev det fler invånare. Plus 322 betyder sammanlagt 51 518 uddevallabor.

Strömstads befolkning ökade med 83. Munkedal fick minsta möjliga ökning förra året, plus en invånare.

Men därmed är det slut på de positiva nyheterna. Alla övriga 10 kommuner i Sveriges Radio Västs sändningsområde krympte befolkningsmässigt förra året.

Dalslänningarna blir allt färre. Det har hänt förut och det hände förra året igen – alla fem dalslandskommunerna tappade invånare, nästan 200 i Mellerud, drygt 100 i Åmål. Nu bor det knappt 43 000 personer i de fem kommunerna – sammanlagt.

Men också Vänersborg, delvis en dalslandskommun det också, har backat.

I norra Bohuslän blir det glesare, Strömstad är alltså undantaget. Lysekil tappade 124 invånare. Den framtidstro som det talas om i kommunens officiella vision har möjligen fått sig en liten törn. 

Lilla Edet har växtkraft som en vision. Att öka befolkningen är ett politiskt mål, men förra året sjönk antalet invånare för sjätte året i rad.Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55