Spykers vd, Victor Muller, har inte velat säga vem som lånar ut Saabpengarna. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Saab

Rysk bank betalar för Saab

Den ryske affärsmannen Vladimir Antonov tvingades lämna Spyker för att köpet av Saab Automobile skulle gå igenom. Men den första delbetalningen kommer från en av hans banker.

– Den första betalningen tillhandahölls från våra banker, säger Antonov på telefon till nyhetsbyrån Bloomberg.

Det handlar om en summa på 25 miljoner dollar, motsvarande 180 miljoner kronor, som ska vara deponerade hos General Motors. Enligt Antonov känner såväl GM som svenska regeringen och Spykers stora aktieägare till varifrån pengarna kommer.

Spykers vd Victor Muller har vägrat att berätta vem som har lånat ut pengarna. Han har sagt att det är hans eget bolag Tenaci som står för delbetalningen genom lån.

Vladimir Antonov var Spykers största delägare med nästan 30 procent av aktierna och hans bankgrupp Convers Group har stått för stora lån till den förlusttyngda lilla sportbilstillverkaren.

Victor Muller har gjort upp om att köpa Antonovs aktier och lösa lånen i Antonovs banker genom sitt eget bolaget Tenaci. GM ska ha ställt det som krav för att gå med på att sälja Saab till Spyker.

Vladimir Antonov säger till Bloomberg att han inte förstår GM:s betänkligheter. Han har själv tillsatt en utredning för att rentvå sig från misstankarna om kopplingar till den kriminella världen.

Totalt ska Spyker betala 74 miljoner dollar för Saab. 50 miljoner dollar när affären avslutas, vilket väntas ske nästa vecka. Återstående 24 miljoner dollar ska betalas den 15 juli.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista