Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Vård och omsorg

Vårdcentralerna får beröm

På landets vårdcentraler är över 80 procent av patienterna nöjda, visar en ny undersökning. I Uddevalla verkar patienterna tycka likadant.

– Jag tycker det är väldigt bra här, och jag har blivit vänligt bemött. Det blir jag alltid. Jag har fått komma in väldigt snabbt, så det är bara plus, säger en kvinnlig patient på Dagsons vårdcentral.

Totalt 100 000 svenskar har deltagit i undersökningen som har gjorts av Sveriges kommuner och landsting.

Resultaten ska användas för att hjälpa patienter att välja rätt vårdcentral.

Undersökningen har använt åtta parametrar för att kunna jämföra de olika vårdcentralerna: Helhetsintryck, bemötande, delaktighet, information, tillgänglighet, förtroende, upplevd nytta och huruvida patienten rekommenderar vårdcentralen eller inte.

Resultatet visar att det bästa helhetsintrycket ger vårdcentralerna i Halland, och i botten hittar vi Sörmland. Västra Götaland ligger sexa från slutet på listan med 19 landsting.

Patienterna på Dagsons vårdcentral har svårt att förstå vad man skulle kunna vara missnöjd med.

– Om man blir nonchalant bemött, kanske? Men det tycker jag inte man blir här, säger en äldre kvinna, på väg ut från vårdcentralen.

Zara Tellander
zara.tellander@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista