Uddevalla

Västerskolan utreder gasbildning

I dag påbörjades arbetet med att ta reda på varför det bildades gas på Västerskolan i Uddevalla. Till att börja med ska luftprover analyseras.

Previas arbetsmiljöingenjör var i går på skolan och tog luftprover som ska analyseras för att ta reda på var gasen kommer i från, ett arbete som kan ta upp emot en vecka.

Det var i tisdags som elever började klaga på en stickande lukt i en korridor på skolan och vissa elever hade rinnande ögon och hosta. I går bestämde sig skolledningen i samråd med Previas arbetsmiljöingenjör att stänga av den övre korridoren på Västerskolans huvudbyggnad. Hur gasen bildades är hittills oklart.

– Jag förmodar att det bildades en kemisk reaktion när vatten rann ner i isoleringsskiktet, säger Ove Henriksson på tekniska kontoret.

Gasen ska inte vara farlig för människor men är man känslig för allergier kan man påverkas mer än andra. Det är dock endast troligt vid längre exponering.

Skolledningen har tagit beslutet att korridoren ska vara stängd resten av terminen.

– Så länge det är snö och blött så kan inte tekniska komma in och göra sitt jobb och innan det är klart är vi framme vid månadsskiftet maj/juni, säger han. Så vi väntar till hösten, säger Gunnar Axelsson som är rektor på Västerskolan.

Under tiden får de berörda klasserna flytta runt till andra klassrum fram till sportlovet då en ny planering kommer att göras upp.

Andreas Lithander
andreas.lithander@sr.se
0522-67 00 57