1 av 6
Maskinhallen på Kuserud gård, i Melleruds kommun, drabbades senast av takras i vårt område. Foto: Susanne Nobel/SR Väst
2 av 6
3 av 6
Taket på Lottas Sparköp i Vänersborg rasade den 30 januari. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
4 av 6
Tre barn skadades lindrigt, en häst avlivades efter att taket över ridskolan rasat. Foto: Robert Betzehag/Scanpix.
5 av 6
Blomsterlandets lagerlokal jämnas med marken, nu efter att taket rasat. Foto: Erik Björk/SR Väst
6 av 6
30 tjurar klarade sig oskadda när taket rasade. Foto: Skoob Salihi/SR Väst

Takrasdrabbade vill ha ersättning

Försäkringsbolagen är hårda när det gäller att få ut ersättning för rasade tak. Flera av de som drabbats i vårt område ligger i tvist med sitt försäkringsbolag.

Bland dem som drabbats har vissa haft tur och fått ersättning, andra har kopplat in tuffa advokater och startat en tvist.

Ett av de företag som drabbats är Blomsterlandet i Uddevalla. Den tredje februari rasade taket in på deras lagerlokal på grund av den tunga snön.

Någon återuppbyggnad är inte aktuell enligt ansvariga på Blomsterlandet. Företaget har hyrt in sig i en annan lokal i närheten. Men pengar vill man ha ut, och just nu ligger de i tvist med försäkringsbolaget. Därför har man kopplat in advokater för att försöka få ut ersättning.

Men det är inte det lättaste. I många fall hävdar försäkringsbolagen, att ras på grund av snötryck handlar om Force majeure, som sätter försäkringsreglerna ur spel.

I förrgår rasade taket på en maskinhall tillhörande Kuseruds gård utanför Erikstad. Ägaren Rune Andersson planerar att bygga upp maskinhallen igen i en starkare variant med fler pelare. Nu har han inlett förhandlingar mot försäkringsbolaget via sin försäkringsmäklare.

PÅ Lotta Sparköp i Vänersborg håller man på att riva och återställa lokalen.

– Vi får bekosta det mesta själva eftersom vi inte kommer att få någon ersättning av försäkringsbolaget, säger ägaren Patrik Rapp.

Samma gäller för Gamla Däckhallen i Frändefors, där taket delvis rasade in den tredje februari. Där får ägaren Sven-Erik Palm inte ut något på sin försäkring som befarat. Men byggmaterial är beställt och återuppbyggnad är planerad om ett par veckor.

Den andra februari rasade ridhustaket in för Uddevalla ridklubb i Nöthult.  Klubben ligger i tvist med Uddevalla kommun, då de menar att kommunen äger fastigheten som klubben arrenderar.

– Så länge den tvisten pågår händer det ingenting, säger verksamhetschefen Kent Öhrngren.

I lördags rasade ett 3 000 kvadratmeter tak till ett magasin i Uddevalla hamn. Ärendet är anmält till försäkringsbolaget och man planerar för att riva magasinet och bygga upp ett nytt.

Lantbrukaren Örjan Johansson fick se ett tak sammanbundet med ett annat tak över 30 tjurar rasa den fjärde februari, på sin gård i Stale på Bokenäset utanför Uddevalla. Nu hoppas han på ersättning från försäkringsbolaget.

Den sjätte februari rasade taket hos grisuppfödaren Bergungen i Erikstad, norr om Brålanda. De har haft tur när de nu har fått klart med försäkringsbolaget att de får en viss del täckt av försäkringen, men då gäller en högre självrisk. Återuppbyggnad av grisfarmen pågår just nu.Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista