Sotenäs

Vågkraftsparken får kritik

Det planerade byggandet av vågkraftsanläggningen utanför Smögen får nu kritik av yrkesfiskare, som kallar anläggningen för en miljökatastrof.

– Miljömässigt är det en katastrof, för de ska sänka ner stora betongfundament på botten som de aldrig kan få därifrån igen. De stänger in havskräftan som lever på havsbotten, säger yrkesfiskaren Bengt Hartvigsson.

Billy Johansson är vd i företaget Seabased, som ska bygga vågkraftsverket. Han håller inte med Bengt Hartvigsson om att kräftor skulle försvinna från den plats där vågkraftsaggregaten ska placeras.

Billy Johansson tror snarare att vågkraftsparken kommer att gynna djurlivet.

– Vågkraftsparken kommer ju att fungera som ett artificiellt rev och alla utredningar hittills pekar ju på att djurlivet ökar i stället för minskar, säger Billy Johansson.

Finns det risk att man tar död på en massa kräftor?

– Det är ju snarare så att hummer och allt sorts djurliv bygger bo i och under de här aggregaten, så den del vi hittills har sett talar ju emot det, säger Billy Johansson.

Yrkesfiskaren Bengt Hartvigsson tror inte att vågkraftverket klarar av den tjocka isen heller.

– Ett sånt vågkraftverk, i denna tjocka grova isen, det finns inte speciellt mycket kvar av det när ett sånt is har passerat ett sånt vågkraftverk.Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se
0522-67 00 25