Uddevalla

Snön ger pengar i plånboken

Många ser snön som en förbannelse, men för Lars-Gunnar Andersson som plogar i Uddevalla handlar det om "det vita guldet".

En normal vinter kör Lars-Gunnar Andersson mellan fem och tio snöröjningar. Förra vintern blev det knappt tre stycken men den här vintern räknar han till nästan tjugo körningar. Och visst märks det i plånboken.

– Visst blir det pengar men det är ju bara ett år hittills och vi behöver egentligen flera år på rad för att det ska bli riktigt bra, säger Lars-Gunnar Andersson.

Men hade du räknat med så här mycket snö?

– Nej de hade jag ju inte gjort, så det har verkligen kommit som en skänk från ovan, säger Lars-Gunnar Andersson.

Med den nya snön som fallit får Lars-Gunnar Andersson köra nästan dygnet runt. Han började klockan två i natt och räknar med att det kommer bli mycket jobb fram tills på söndag. Men det är det värt.

– Jag är arbetsnarkoman så jag reflekterar inte så mycket över det, fast det är klart att man längtar in lite när man ser folk som sitter inne på kvällarna och har det gött.

Ytterligare 40 cm snö väntas falla under det närmsta dygnet. Alla 46 maskiner som kommunen har till sitt förfogande är ute och plogar och det ska inte vara något problem att ta sig fram på de större vägarna.

Sten-Anders Olsson, Gatu-och Parkchef i Uddevalla kommun, har ändå ett tips till dem som ska ut på vägarna:

– Kör inte ut om det inte är absolut nödvändigt, och det är ungefär vad SMHI och Vägverket också rekommenderar.

Andreas Lithander
andreas.lithander@sr.se
0522-67 00 57