Dyrt elpris i kylan

Elpriset går mot nya rekord i den extrema kyla som råder. Priset per kilowattimme var uppe på 13:80 kronor under morgontimmarna på den nordiska elbörsen Nordpool.

Tidigare i vinter slogs ett rekord med drygt 14 kronor per kilowattimme under några timmar en dag i december.

– Det är förskräckligt. Snittpriset i dag ligger uppåt 5 kronor per kilowattimme, konstaterar Sigge Eriksson, ansvarig för privatmarknadsförsäljningen på Vattenfall.

Han har räknat ut att hittills i februari ligger snittpriset exklusive moms och andra påslag på 89 öre per kilowattimme, jämfört med 39 öre i november, 50 öre i december och 67 öre i januari.

Orsaken till de höga priserna är i första hand kylan.

– Det är 10 grader kallare än normalt i Norden, säger Eriksson.

De höga priserna beror också på stoppen i kärnkraften och den hydrologiska balansen, det vill säga hur mycket vatten och snö det finns i magasinen.

– Det går mot ett minus på 40 terrawattimmar i nästa vecka, säger Eriksson.

Det kan tyckas märklig att magasinen inte är mer välfyllda med tanke på all den snö som vräkt ned över landet den senaste tiden. Men snön har så att säga inte fallit på rätt ställen, det vill säga där magasinen finns.

Senast det var lika ansträngt var under en vecka i januari 2003.

Till alla dem som nu kan se fram emot ännu en saftig elräkning säger Sigge Eriksson att man brukar kunna bevilja en uppdelning av betalningen om man får svårt att slanta upp tusenlapparna på en gång.

De som har rörligt elpris drabbas av högre räkningar både som en följd av kylan som drar upp förbrukningen och det höga priset. Den som sitter med fast elpris drabbas bara av den ökade förbrukningen.

– Men det kan slå rätt mycket det också, säger Eriksson som gör bedömningen att vi kommer att se höga priser under hela våren.

TT