Vänersborg

Snödjupet mäts på arenan

Byggföretaget Stålab, som är det företag som har byggt taket på arena Vänersborg, kommer att ta sig upp på arenans tak för att undersöka snödjupet där.


Byggföretaget Stålab, som är det företag som har byggt taket på arena Vänersborg, var i dag uppe på arenans tak för att undersöka snödjupet där.

De mätningarna ska ligga till grund för utredningen om varför taket rasade i lördags.

– Vi har kommit överens om att man ska titta på lasterna, och när man vet vilka snölaster som har varit får man börja titta på konstruktionen, säger Länsförsäkringars skadeinspektör Christer Helgesson.

Det är svårt att ta reda på hur hårt belastat området som rasade var i lördags, men de ska ändå göra ett försök. Enligt byggföretaget Stålab var taket byggt för att klara 260 kilo per kvadratmeter.

Representanter från Stålab åkte vid lunchtid upp med kran på taket för att samla in uppgifter om snödjup och snöns densitet. Uppgifterna ska analyseras och först efter det kan Länsförsäkringar veta om de kommer att täcka kostnaderna för skadorna.

– Kommunen har en försäkring hos oss, och i den ingår snötrycksskador i samband med kraftigt snöoväder, men det är svårt att svara på i dag, säger skadeinspektören Christer Helgesson.

Helgesson vill i dag inte kommentera hur Länsförsäkringar ställer sig, om det är ett konstruktionsfel som orsakat raset.

Taket ska lagas så snabbt det går. Många aktiviteter är beroende av den nya hallen, exempelvis träning och matcher för bandylaget IFK Vänersborg. Men det är svårt att veta när taket kan vara lagat.

– Ju större omfattning på reparationen så tar det ju mer tid, ju mindre omfattning ju snabbare går det att få det hela klart, säger Christer Helgesson.Marie Hedlund

marie.hedlund@sr.se
0522-67 00 25