Munkedal

Hemhjälp med bandvagnar

Det krävdes transporter med bandvagn av militärt slag i helgen, för att hemtjänsten i Munkedal skulle kunna ta sig fram till vårdtagare på fem olika platser i kommunen – allt på grund av snöovädret.

En av platserna ligger bara ungefär en halvmil från Munkedals tätort, men hemvårdens folk kunde inte göra sitt jobb utan hjälp av räddningstjänstens bandvagn.

I dag kunde vår reporter Jan Gustafsson ta sig hem till pensionären Folke Dehlström i Skaveröd, vars fru Karin behöver hemvård flera gånger om dagen. Det var till dem hemtjänstpersonal kom med hjälp av bandvagn två gånger i lördags.

Vi skulle inte klara oss utan hemtjänsten, säger Folke Dehlström. Han är uppvuxen i Dingle och var i sitt yrkesliv verktygsslipare inom industrin i Uddevalla.

– Vi är lyckligt lottade, säger Folke. Vi har i alla fall ström. Bara tre timmar var vi utan i julas. Sedan har det fungerat. Men jag klarar inte längre att själv sköta min frus vårdbehov. Snöskottningen får vi hjälp med av en granne med traktor.

Skaveröd ligger bara cirka en halvmil från Munkedals tätort strax norr om Stale, men är ändå ren landsbygd inne i skogen vid en enslig, smal liten väg. När vägen väl är plogad tycker hemtjänstens folk att det ändå är skönt att ha fyra fyrhjulsdrivna bilar till förfogande.

Men i helgen räckte inte de till. Alla vanliga bilar fick stå och så fick man kalla på hjälp från räddningstjänstens bandvagn av militärt slag.

Vi träffade hemvårdarna Carina Adriansson och Veronica Krogh under dagens andra hemtjänstbesök hos paret Dehlström.

De berättar att i de svåraste snölägena så är det bara det allra nödvändigaste som hemvården klarar av att utföra.

– Vi måste prioritera och till en del platser händer det att vi inte kan komma fram alls. Då försöker vi lösa en del saker via telefon och anhöriga och grannar får hjälpa till, när vi inte kommer fram.

– I helgen satt två kolleger fast i två timmar i en insnöad bil, innan de kunde hjälpas loss. Vi gör vårt bästa.Jan Gustafsson

jan.gustafsson@sr.se
0522-67
00 53