Victor Muller. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Saab

Köpet av Saab kan bli klart idag

Spykers vd och representanter från General Motors jobbar under tisdagen med att få klart de allra sista avtalen i Saabaffären.

– Det är många bitar som måste falla på plats samtidigt, säger Victor Muller till TT.

– Allt rullar på och förhoppningsvis blir vi klara i dag, men det kan också bli så att det drar ut till i morgon, fortsätter Spykerchefen.

I dag är det exakt en månad sedan beskedet kom att General Motors och Spykers var överens om Saabköpet. Sedan dess har det slutliga köpeavtalet mejslats fram.

Avgörande för affären var att lånet från Europeiska investeringsbanken (EIB) med statliga garantier fick klartecken från alla parter. Sedan det blev helt klart den 12 februari har Spyker och GM jobbat med att få alla detaljer färdiga.

Saab ska träda ut ur likvidationen och alla gamla avtal med bland annat återförsäljare och underleverantörer ska in i det nya bolaget. Dessutom ska det skrivas avtal om framtida samarbeten vad gäller till exempel motorer.

Victor Muller har varit i Stockholm sedan i torsdags.

Från GM deltar förhandlaren Scott Mackie och GM Europas finanschef och tidigare ordförande i Saabs styrelse, Enrico Digirolamo. Avtalsförhandlingarna äger rum på advokatfirman Hammarskiöld & Co.

– Nu handlar det om en mängd tekniska detaljer, väldigt tråkigt, suckar Victor Muller. Den senaste veckan har det mesta kretsat kring Spykers finansieringsmöjligheter.

Den första delbetalningen på 50 miljoner dollar, motsvarande cirka 360 miljoner kronor, har Spyker lånat ihop. Den ryske bankiren Vladimir Antonov, som tvingades bort som storägare i Spyker för att affären skulle gå i lås, säger att hälften kommer från hans banker.

Enligt kreditinformationsbolaget Dun & Brandstreet är Spykers betalningsmoral mycket låg, skriver Dagens Nyheter.

De senaste två åren har sportbilstillverkaren bara betalat 15 procent av sina fakturor i tid. Dessutom har Spyker haft tre betalningsanmärkningar som har gått till inkasso.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista