Saab

Saabköpet helt klart

Spykers köp av Saab Automobile är nu definitivt klart i och med att de sista avtalen med GM har skrivits under.

Spyker Cars bekräftade i dag att man slutit ett färdigt avtal med General Motors om att köpa Saab Automobile.

”Ägarbytet ägde rum klockan 16.30 den 23 februari”, skriver Spyker i ett pressmeddelande.

Spykers vd Victor Muller är Stockholm i dag för att göra klart Saabaffären och räknade först med att det skulle dröja flera dagar innan affären kunde slutföras.

– Allting går som planerat, men det är oerhört mycket som ska gås igenom. Ett helt rum med papper, sade han till TT.

Sedan Europeiska investeringsbanken (EIB) sade ja till lånet på runt fyra miljarder kronor och svenska regeringen gav slutligt klartecken till de nödvändiga statliga garantierna förra fredagen har de viktigaste hindren varit undanröjda. Enligt Muller var det sista hindret bland annat varit att Saab ska lämna likvidationen.

Från och med i morgon startas vad som kallats 100-dagarsplanen.

– Onsdag är dag ett. Nu blir det väldigt arbetsamt, säger Victor Muller till SvD.se.

– Produktionen står fortfarande still i Trollhättan och startar om drygt tre veckor, enligt Spykerchefen. Många anställda är ändå i tjänst men ägnar sig åt annat som utbildning och förbereder sig på att bygga de nya bilarna, nya 9-5 och nya 9-3 cabriolet.

Saab Automobile och Spyker Cars kommer arbeta som systerbolag under Spyker Cars NV, noterat på börsen i Amsterdam, skriver Spyker vidare.

Spyker-aktien steg med 2,6 procent efter beskedet, vilket drar upp börslyftet för aktien sedan årsskiftet till 63 procent.

"Den här transaktionen säkrar Saab Automobiles framtid", skriver Spyker, som beskriver det som nu hänt som början på en ny era för bilmärket Saab.

Alla resurser ska nu koncentreras på att åter väcka liv i Saab och skapa ett långsiktigt hållbart och lönsamt bolag, förklarar Spyker-chefen Victor Muller.

"Genom det här förvärvet lägger vi till omkring 15 euro per aktie i aktier och 60 euro per aktie i tillgångar", förklarar Muller.

"Med en välgrundad affärsplan på plats ser vi nu fram emot att arbeta med Saabs ledning och realisera den planen och ta fram nya produkter till våra kunder. Riktiga Saabar. Saab-Saabar", fortsätter han.