1 av 2
2 av 2
Mats Roos. Foto: Cecilia Bergil/SR Väst
Saab

Fack och anställda lättade

Vid halv fem-tiden på tisdageftermiddagen skrevs alla avtal under och Saab togs officiellt över Spyker. Mats Roos, som jobbat på SAAB i 15 år, kände sig lättad av beskedet.

– Det är en lättnad att affären är färdig. Detta för att vi ska kunna komma igång ordentligt så vi får in de pengarna som behövs för att kunna köra, säger Mats Roos.

Mats Roos har inte varit orolig för att affären skulle spricka.

– Nej, man måste vara positiv och det har jag varit, säger Mats Roos.

Mats Roos ser nu en ljus framtid för Saab.

--Ja, att vi fortsätter att bygga bilar och det gör vi nog om tio år också, säger han.

Saab Automobile begärde på torsdagen att gå ur sin frivilliga likvidation och Bolagsverket fick in ansökan samtidigt som de sista detaljerna kring Spykers köp av Saab från GM var klara. En 20-årig era av amerikanskt ägo har nått sitt slut.

Paul Åkerlund, IF Metallklubbens ordförande på Saab, är också en av de som är glada över beskedet att Saab nu tillhör Spyker.

– Det känns jättebra att allting är på plats. Jag har inte tvivlat, men den sista tiden har varit frustrerande. Nu är vi ett nytt eget bolag och kan planera för framtiden.

Det kommer att ta tid innan produktionen har kommit igång ordentligt efter stoppet som varit, menar Åkerlund.

– Tyvärr kommer det att dröja någon eller några veckor till. Jag vet att många arbetar för fullt för att få ordning på det här, säger Paul Åkerlund till Sveriges Radio Väst.Scoob Salihi
0522-67 00 25
scoob.salihi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista