Krisen inom fordonsindustrin har inneburit svåra prövningar för underleverantörerna. Foto: Henrik Montgomery
Bilbranschen

Produktion hänger på leverantörer

Efter att Saabaffären är slutgiltigt klar, säger Svenåke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen, att det är viktigt att hela leverantörskedjan nu kommer i gång. Saab kan inte bygga bilar om inte alla delar finns på plats.

– För Saab är det oerhört kritiskt att hela leverantörskedjan fungerar som den ska. 75 procent av bilens värde kommer från leverantörsindustrin och fungerar inte leverantörerna så blir det ingenting för Saab heller, säger Svenåke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen.

Hur har leverantörerna klarar den utdragna processen hittills?

– Det har varit en så stor kris i fordonsindustrin så jag vet inte om just Saab märks så mycket jämfört med alla andra problem, säger han. Men produktionen har ju stått still ett bra tag och det är leverantörer som har investerat för till exempel den nya 9-5:an.

– Man väntar bara på att produktionen ska komma i gång och att man ska se att Saab säljer. Vi gläds åt Spykeraffären men några jubel blir det nog inte, det har vi inte tid med.

Marcus Gorne
marcus.gorne@sr.se
0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista