Socialdemokraterna i Trollhättan vill satsa 17 miljoner kronor på skolan. Foto: Erik G Svensson/Scanpix
Trollhättan

Sossar satsar på skolan

Socialdemokraterna i Trollhättan vill satsa 27 miljoner kronor av kommunens överskott på olika områden, bland annat skolan.

27 miljoner extra i kommunkassan i Trollhättan. SKL:s prognos tror på lägre arbetslöshet och större skatteintäkter.

Dessutom gick inte alla omställningspengar åt i årets budget. Socialdemokraterna och Gert-Inge Andersson vill nu dra tillbaka varslen och uppsägningarna från förra året, och satsa stort på skolan.

Ungefär 17 miljoner ska gå till utbildningssidan, varav sju miljoner ska gå till att vårt personalutskott ska jobba med de fackliga organisationerna och titta på om vi kan behålla fler av de yngre lärarna. 20-25 av dem skulle ha blivit varslade, på grund av minskat antal elever.

Socialdemokraterna vill alltså lägga överskottet på 17 miljoner på skolan och tillbakadragna varsel.

Dessutom satsar de på ett nytt gruppboende för funktionshindrade, 60 nya sommarjobb till gymnasieungdomar, fyra nya tjänster till socialtjänsten och större resurser till försörjningsstöd och institutionsplaceringar.

Det är valår i år, kan det ha med saken att göra?

– Nej, jag har försökt hålla en konsekvent linje. Om vi har mindre skatteintäkter måste vi spara. Ser vi att vi har fått mer pengar, tycker jag det är konsekvent att lägga på också, säger Gert-Inge Andersson.

Ett ganska plötsligt överskott på 27 miljoner är mycket pengar, men bara en procent av den totala omsättningen i kommunen.

Vi har en bruttoomsättning på 2,5 miljarder kronor. Sätter man in det i det stora hela är inte 27 miljoner så mycket.

Gert-Inge Andersson måste nu vänta på att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige säger ja till Socialdemokraternas förslag.

– Ja, allt det här bygger ju på att de säger ja, men det ser jag väl inte som något större problem.

Framför allt inom skolans område säger Gert-Inge Andersson att resultatet av de nya pengarna kan synas ganska snart. Varslade lärare kan komma att få positiva besked så tidigt som i slutet av mars.

Zara Tellander
zara.tellander@sr.se
0522-67 00 26

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista