Uddevalla

80-åring åker Vasaloppet

Hon har åkt runt 20 Vasalopp och i morgon är det dags igen för den pensionerade läraren Karin Apel i Uddevalla, som till sommaren fyller 80. Efter sju långa Vasalopp på nio mil nöjer sig Karin den här gången med kort-Vasan på tre mil.

– Det kanske blir sista gången jag åker Vasaloppet, säger Karin Apel, medan hon är i färd med de sista förberedelserna inför resan till Mora och Vasaloppet. Bland annat genom att åka till en sportbutik och få experthjälp med vallningen.

Man vill ju aldrig få bakhalt, säger Karin, som är noga med fästet under trampet i skidan, alltså spannet. Men som är lika noga med bästa tänkbara glid.

Första gången Karin åkte Vasaloppet tror hon var 1979.

– Jag trodde aldrig att jag skulle klara av det, men jag tränade hårt om kvällarna – och det gick lättare än jag trott. Och sedan har jag fortsatt av bara farten. Det viktigaste för mig är att ha en morot, som får mig att träna. Man måste ha en morot. Det är så mycket annat som konkurrerar om tiden.

Kort-Vasan är de tre sista milen mellan Oxberg och Mora på det niomil långa, stora Vasaloppet med start i Sälen. Det har Karin Apel ställt upp i sju gånger och fullföljt fem.

De två gånger hon tvingats bryta berodde på dåligt väder och före. Resten av gångerna har hon åkt tjej-Vasan och kort-Vasan.

Den här fantastiska vintern har Karin haft lätt att träna inför loppet genom att åka ett par mil två gånger i veckan vid Bjursjön i Uddevalla, som har fina spår.

Vanliga, snöfattiga vintrar har Karin fått nöja sig med att åka rullskridskor som träning. Inte rullskidor, som de flesta använder i snörfri träning. Sådana gillar hon inte.

När vi frågar Karin hur gammal hon är, svarar hon 70. Men kommer snabbt på att det faktiskt är 80, hon ska fylla till midsommar.

– Men ofta känner jag mig som 60, säger Karin Apel glatt.Jan Gustafsson

jan.g.gustafsson@sr.se
0522-67 00 53