Trafik

Svårt för ambulanser i snön

Flera av ambulanserna i vårt område har haft svårt att ta sig fram nu i vinter.

Det handlar om de nya större, tyngre, och dessutom bakhjulsdrivna ambulanserna som funnits i NU-sjukvården i 1,5 år.

Fyra stycken av den nya sorten finns här i vårt område av märket Mercedes Sprint.

Vid dåligt väglag, som nu i vinter har de ambulanserna kört fast eller kanat av vägen och behövt hjälp för att komma upp.

Peter Hertin, tillförordnad teknisk chef på Trestadsambulansen, säger att man har köpt in något som kallas för autosocks att trä på hjulen för att ge bättre fäste i snön.

Men än har vi inte hunnit prova dem, säger Peter Hertin.

Ambulanssjuksköterska Andreas Axelsson har kört fast flera gånger det senaste året.

Vi har märkt att dessa fordon är tyngre. Det är lätt att fastna även i gräsmattor. Det har blivit sämre framkomlighet med de här fordonen, säger Andreas Axelsson.

– Det är någon som väntar på hjälp och dit vill man komma så fort det går. Man vill ha utrustning som underlättar med det känns inte alltid som att det är så, säger Andreas Axelsson.

När ambulanserna upphandlades ställdes stora krav på vårdarutrymmet, vilket kräver en stor bil. Men trots att de nya bilarna är bättre att arbeta i så är han orolig när larmet går.

De nya ambulanserna kostar ungefär lika mycket att köpa in som de gamla fyrhjulsdrivna och framhjulsdrivna men har en lägre driftskostnad.

Trots högt ställda krav på bilarna så tror ändå Andreas Axelsson att pengar haft en avgörande roll.

– Man ska inte vara naiv och tro något annat än att pengar spelar roll, säger Andreas Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista