Saab

Antonov känner sig smutskastad

Den ryske finansmannen och miljardären Vladimir Antonov vill komma tillbaka in i Saabprojektet så snabbt som möjligt, när nu affären mellan GM och holländska Spyker är klar. I en intervju med Sveriges Radio säger han att han känner sig smutskastad.

Den ryske affärsmannen säger i en intervju med Radio Swedens ryska redaktion att han också på olika sätt vill fortsätta att stötta sin affärsvän och vd:n för Spyker Victor Muller.

Vladimir Antonov och hans affärsgrupp fick kalla handen av GM när man i förhandlingarna med holländska Spyker Car i december 2009 deklarerade att man inte ville låta Antonov ingå som ägare i Spyker Saab. I stället skulle Saab läggas ned, men GM fortsatte samtidigt att förhandla med Victor Muller och hans sportbilsföretag Spyker.

GM gjorde ett stort misstag, säger Vladimir Antonov, som nu är portad i sex år från att få vara delägare i Spyker Saab under den tid som GM har preferensaktier i Saab för 2,3 miljarder kronor.

Men den ryske affärsmannen har inte gett upp.

– Vi kommer att göra allt vad vi kan för att så snart som möjligt övertyga GM om att de har gjort ett misstag, genom att utgå från information som de inte har kontrollerat tillräckligt.

– Om GM skulle anse att vi som grupp eller jag som fysisk person kan i en eller annan form komma tillbaka till projektet, då skulle det vara jättebra.

Hur stort inflytande Antonov fortsätter att ha ekonomiskt över Spyker och Victor Muller är oklart, bara att det är stort.

Mediauppgifter säger att Antonov lånat ut en miljard kronor till Spyker, vilket Antonov ska ha bekräftat enligt Svenska Dagbladet.

Det ska också vara via Antonovs bank Convers group som Muller har kunnat låna en tredjedel av köpeskillingen till GM på 25 miljoner dollar.

Vladimor Antonov beklagar i intervjun med Radio Sweden den smutskastning som han utsatts för i svenska media. Också den svenska regeringen hade frågetecken för Antonovs roll och verksamhet.

Men med den granskning som bland annat det amerikanska konsultföretaget Kroll ska ha gjort känner sig Antonov rentvådd.

– Vi hade möjlighet att förklara allt för Kroll, som granskade affärsgruppen på uppdrag av den svenska regeringen. Vi ägnade en hel del tid för att gå igenom alla handligar med dem. Därefter formulerade den svenska regeringen sin hållning rätt tydligt i den svenska pressen vilket vi är tacksamma mot näringsministern och statssekreteraren för. De hade inte några invändingar varken mot mig eller mitt företag.

Men som ny delägare av Saab hade näringsminister Maud Olofsson klara invändningar. Hon ville inte se familjen Antonov som en av ägarna till Spyker. Och på en presskonferens den 2 februari förtydligade hon sig enligt följande TT-citat:

Ja, vi tyckte att det var besvärande med den ägaren. Vi tyckte inte att det var någon bra ägare, men det var framför allt GM som hade det kravet, sade Maud Olofsson.

Vladimir Antonov är besviken över att vara formellt utstängd från affären under sex år, men ser ljust på den affärsplan som Saab nu ska arbeta efter. Det är en lyckad affär för både Spyker och Saab, anser Antonov som är villig att även i fortsättningen räcka en hjälpande hand till Victor Muller om det skulle behövas mer kapital.

– Ingen kan förbjuda mig att hjälpa min vän herr Muller. Om han personligen får ekonomiska problem, det kan hända vem som helst av oss. Om jag kan hjälpa honom så självklart kommer jag att göra det.

Text och bearbetning:
Göran Löwing, SR International

Intervju:
Max Lapitskij, SR Int

Översättning:
Dace Vinklere, SR Int