Vård och omsorg

Personalen har tröttnat

Tillfälliga vårdplatser. Det har varit lösningen vid flera tillfällen när NU-sjukvården har fått för stora problem med överbeläggningar och nu börjar personalen tröttna.

– Jag kan inte inse varför man ska ha tillfälliga lösningarna, de tog bort massa vårdplatser när vi slogs ihop och patienterna finns fortfarande kvar. Lösningen är permanenta avdelningar, säger Ulla Björk, som är sjuksköterska på hjärtavdelningen.

I går förmiddag låg det sex patienter i korridoren på hjärtavdelningarna på Näl. Det trots att sjukhuset har öppet en extraavdelning sedan i julas.

Vi märker aldrig någon skillnad, vi har patienter i korridoren även fast de öppnar extra avdelningar, säger Ulla Björk.

Och det påverkar arbetet, till exempel är det svårt att ta sig fram i korridorerna och personalen hinner inte med alla sina uppgifter, vilket leder till sämre vård.

– Patienterna får sämre vård och de är dessutom väldigt utsatta när de ligger i korridoren, säger Ulla Björk.

Nu-sjukvården har minskat antalet fasta vårdplatser från 925 till 760 på fem år. Chefsläkaren Ulf Almqvist säger att lösningen med tillfälliga platser vid behov fungerar om man hittar rätt basnivå, och det har man än så länge inte gjort.

Inte riktigt ännu, det kan jag inte säga på medicinkliniken som är mest belastad, utan vi söker efter den. Vi söker efter åtgärder och har tankar kring hur vi ska anpassa vårdplatser efter behov och arbetssätt.

Ulf Almqvist säger också att det kan bli aktuellt att gå till politikerna och önska fler fasta platser.

– De är ju informerade om våra bekymmer och det är en sak vi får återkomma till när vi har funderat färdigt, säger han.Marie Hedlund

marie.hedlund@sr.se
0522-67 00 25