1 av 2
2 av 2
Essam El-Naggar. Foto: Skoob Salihi/SR Väst
Politik

Få utlandsfödda i politiken

Det är ont om invandrare i politiken. Det finns 15 procent utlandsfödda invånare i Sverige, men bara åtta procent i kommunpolitiken.

I nästan 80 procent av Sveriges kommuner är andelen utlandsfödda med politiska uppdrag lägre än andelen utlandsfödda som bor i kommunen. Ett exempel är Uddevalla: 12 procent av invånarna är födda i ett annat land, men bara sex procent av de politiskt förtroendevalda.

Folkpartisten Essam El-Naggar hör till dem som har lyckats. Han är ett av fyra kommunalråd i Uddevalla. Han ser den låga andelen invandrare i politiken som ett misslyckande. En förklaring är att invandrare saknar de nätverk som etniska svenskar ofta har.

– Invandrare kommer ofta hit efter att ha flytt och har ofta en dramatisk bakgrund. Då prioriterar man inte politik i första hand.

Att kunna språket är den första förutsättningen för att få politiska uppdrag, säger Essam El-Naggar.

Man måste kunna kommunicera och också förstå kulturen och de oskrivna lagar som finns, säger Essam El-Naggar.

Han menar att andelen invandrare i politiken påverkar besluten.

– Utformning av boende kan till exempel påverkas om det är fler invandrare med, så att det inte blir en sådan koncentration som det är i dag i vissa bostadsområden. Arbetsmarknadspolitiken kan också påverkas, säger Essam El-Naggar.Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".