Risk för många takläckor i mildvädret

Mildvädret riskerar att ställa till det rejält för husägare nu, då snön på taken smälter till vatten och rinner in.

För att undvika att smältvattnet rinner in i huset, genom taket, gäller det att agera snabbt, säger Marcus Brink från Tanum. Han driver ett företag med 80 anställda, som arbetar för högtryck med att ta bort snö från taken.

– Det blir stora belastningar när snön suger tills sig vatten nu när vi får plusgrader, säger Marcus Brink.

Risken för att smältvattnet rinner in i husen är stor säger Markus Brink. För den som tänker gå upp på taket och själv röja undan snö och is rekommenderar han i första hand en bra säkerhetsutrustning.

– Därefter gäller det att se över ränndalar och ta bort snö och is om man har hus som är i vinklar. Är taket platt bör man definitivt skotta undan taksnön.

Förutom utsidan gäller det att hålla koll inomhus också om det skulle börja rinna in vatten.

– Om det finns tecken på att det kommit in fukt, kontakta någon som kan åtgärda detta och ta kontakt med försäkringsbolaget, säger Marcus Brink.

Det är inte bara det egna huset som kräver tillsyn just nu, även sommarstugan bör skötas om, menar Marcus Brink.

– Ja, det kan bli stora problem om ingen ser till dem. Där behövs en tillsyn nu i mildvädret om något hänt med taket och om det börjat läcka in, säger Marcus Brink.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista