1 av 2
Besöksrekord för Carl Wilhelmsson-utställningen på Bohusläns museum. Foto: Jan Gustafsson/ SR Väst.
2 av 2

Museet tvingas ta entré

Bohusläns museum i Uddevalla tar för första gången entréavgift i sin 25-åriga historia.

Det handlar om den just öppnade stora konstutställningen i museets Konsthall med de samlade verken av Fiskebäckskilsmålaren Carl Wilhelmson.

Vid vernissagen på lördagen köade hundratals besökare för att se de sjuttiotalet verk av folklivsskildraren och nationalmålaren Carl Wilhelmson, som visas i muséets konsthall och två angränsande salar.

– Det är fler människor här idag än till och med när Konsthallen invigdes 1992, sa museichefen Hans Kindgren i sitt invigningstal.

Carl Wilhelmson-utställningen är producerad i samarbete med museet Waldemarsudde i Stockholm, där utställningen visades under hela hösten.

Bohusläns museum har hittills satt en ära i att inte ta entréavgifter, men nu kostar ett besök i Konsthallen 50 kronor. 30 för pensionär. Det finns redan kritiska insändare i pressen. Men museet har fått anställa extra personal bara för den här utställningen.

– Vi måste ha vakter på plats hela tiden, det är ju nationalklenoder det handlar om, säger konstpedagogen Birgitta Åhlund på museet till Sveriges Radio Väst. Hon har arbetat med att skapa utställningen.

– De utställda verken är i de flesta fall inlån från andra museer och från privatpersoner. Och det kostar åtskilligt att ordna en så här stor utställning under så lång tid. Så vi är tvungna att ta entréavgifter för att finansiera det hela. Museets egna medel räcker inte, säger Åhlund.

Utställningen ska pågå ända den 8 augusti. På Waldemarsudde i Stockholm drog den 55 000 besökare. Där var entréavgiften 90 kronor.

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se

Tel: 0522-670053

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".