Nya Saab 9-5. Nu också i Genève. Foto: GM.
Saab

Saab på plats i Genève

Saab Automobile såg ut att ha gjort sin sista mässa, men höll sin plats på bilsalongen i Genève trots att det såg nattsvart ut. Nu är man där.

Liksom alla stora biltillverkare i världen som hoppas att mässan är startskottet för en ny vår.

Temperaturmässigt har vintern redan släppt sitt grepp om den schweiziska staden.

Världens biltillverkare kraftsamlar för att vinna racet när kunderna väntas återvända. Förra årets kollaps på bilmarknaden gör att det finns ett uppdämt behov. Men efterfrågan bromsas av att skrotningspremier och andra subventioner har försvunnit eller är på väg bort.

För 80:e gången hålls det bilmässa i Genève. Salongen öppnar för allmänheten på torsdag. Journalisterna släpps in redan på tisdag när presskonferenserna avlöser varandra.

Volvo Personvagnar, som behöver en injektion för att komma tillbaka till försäljningsnivåer runt 400 000, hoppas mycket på den nya S 60 som är företagets dragplåster på mässan. Bilen har sportig design och helt ny säkerhetsutrustning som gör att den bromsar själv om en fotgängare kliver ut framför. Den nya modellen räddar dock inte sysselsättningen i Torslanda, eftersom den byggs i Gent, men senare i år väntas kombimodellen V 60, och den ska tillverkas i Sverige.

Samtidigt surrar det av uppgifter om Fords förhandlingar med kinesiska Geely. Affären är fortfarande inte klar. Nödvändiga tillstånd från kinesiska myndigheter låter vänta på sig. Volvo har varit till salu i ett år och tre månader.

Nyligen gav General Motors upp sina försök att sälja Hummer till ett kinesiskt bolag. Orsaken uppgavs vara att affären inte fick klartecken från myndigheterna.

Saab visar, precis som i Frankfurt i höstas när det var premiär, sin nya 9-5. Då var det en annan liten sportbilstillverkare som fanns i bakgrunden. Nu får Koenigsegg hålla sig till sin egen monter där det lilla skånska företaget presenterar ett nytt fartvidunder med namnet Agera.

Holländska Spyker, som blivit världsberömt efter Saabaffären, har också en egen monter med sina exklusiva sportbilar i tvåmiljonersklassen.

Under ett par år har temat på varenda bilsalong varit hur bilarna kan bli snällare mot miljön. Nu har det gröna spåret slagit igenom rakt över. I stort sett varenda tillverkare visar elbilar, hybrider och/eller bilar som går på alternativa drivmedel. Till och med på sportbilssidan har det blivit grönt.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista