1 av 2
2 av 2
Politik

Utlandsfödda tar plats i politiken

I politiken i Trollhättan får invandrarna plats. Det kan bero på kommunens långa tradition av invandring och flyktingmottagande.

Patricia Valeria Labrana hade politik i bagaget när hon 1975 flydde militärdikaturens Chile. Som 16-åring gick hon med i Salvador Allendes socialistiska parti. Det var självklart för henne att engagera sig politiskt i Sverige också.

– Det var viktigt för oss att fortsätta att jobba med de frågorna. Vi satt inte hemma och väntade utan vi gick ut i stället, säger Patricia Valeria Labrana.

Socialdemokraten Patricia Valeria Labrana sitter i kommunstyrelsen i Trollhättan. I kommunen är 17 procent av befolkningen födda utomlands, och 17 procent av de politiskt förtroendevalda är födda utomlands.

Det gör Trollhättan till ett undantag. I 80 procent av landets kommuner är invandrarna underrepresenterade i kommunpolitiken. Patricia Valeria Labrana tror att en förklaring är kommunens långa tradition av att ta emot invandrare och flyktingar.

– Jag tror att man har blivit slussad på ett bättre sätt. Invandrare är aktiva i föreningslivet och i olika politiska partier.

Mellerud har liksom Trollhättan lika stor andel utlandsfödda i befolkningen och i kommunpolitiken. Men i de flesta kommuner är invandrarna underrepresenterade. Det går att bryta, säger Patricia Valeria Labrana.

– Det kan man göra genom att bjuda in invandrare till olika forum, knacka på dörren och diskutera, att prata med invandrarna i föreningslivet om politik så att de kan bli engagerade.Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista