1 av 2
2 av 2
Snefrid och Arne Drablös valde Dals Långed framför Bergen. Foto: Charlotte Andersson/SR Väst
Dals-Ed

Billiga fritidshus lockar norrmän

Norrmän söker fritidsboende i Dalsland. En orsak är att husen i Dalsland ligger ungefär på 25 procent av priset på ett liknande fritidsboende i Norge.

Arne Drablös från Drammen och hans familj funderade på att bygga stuga på fjället mot Bergen. I sista stund ändrade han sig och köpte hus i Dals Långed i stället.

– Det var en tillfällighet. Jag tittade i en norsk tidning som skrev att det inte var så dyra hus i Sverige. Jag gick in på datorn och tittade på en tisdag. På onsdagen åkte vi ner för att se huset och på torsdag la vi ett bud. Vi fick huset på måndagen, sex dagar efter första titten, säger Arne Drablös.

Hur mycket kostade huset?

– Vi betalade 1,2 miljoner svenska kronor. Om vi hade köpt något liknande i Norge hade det kostat fyra till sex miljoner, säger Arne Drabløs.

Norrmännens fritidsboende har ändrats de senaste 30 åren. Det började med stuga vid Atlanten eller på fjället. Sedan flyttades intresset till bohuskusten och nu är det dags för Dalsland.

Arne och Snefrid Drabløs har haft många besök i sitt fritidshus under de tre och ett halvt år de har ägt huset. Det har gett resultat.

– Tre av våra bekanta har köpt fritidshus i Bengtsfors och flera är på gång. När man väl kommer till Dalsland och ser hur vackert det är och hur trevliga människorna är, så kommer lusten till ett fritidsboende. Det som kan bli ett problem är att norrmännen ska bo här när de bli gamla. Då kan husen bli för dyra för de svenska ungdomarna som ska etablera sig. Det är inte bra, säger Arne Drabløs.Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista