1 av 2
2 av 2
Edgardo Varas följer utvecklingen i Chile via nätet. Foto: Carina Lindskog/SR Väst
Vänersborg

Lång väntan innan familjekontakt

Edgardo Varas, sjukgymnast i Vänersborg, är en av dem som intensivt följt utvecklingen i Chile efter den kraftiga jobrdbävningen och alla efterskalv.

Hans fru är just nu i Chile. Det är även äldste sonen, med flickvännen, som är där och gör en långresa i Sydamerika. Lördagen var en väntans dag för Edgardo.

– Det var en tuff dag. Jobbigast var innan jag fick kontakt med dem och få veta att de var ok. Det tog närmare tolv timmar innan jag fick tag på dem, säger han.

Edgardo Varas var själv på besök i Chile nyligen, men åkte hem för några veckor sedan, tillbaka till jobbet som sjukgymnast i Vänersborg.

Hans fru Sandra skulle ha lämnat Chile på söndagen, men för tillfället är flygplatsen i Santiago stängd för utresor.

–  Hon har varit med om jordbävningar förut, så egentligen gick mina tankar mest åt sonen och hans flickvän. De är båda födda i Sverige och de har aldrig varit med om en sådan händelse. Han har skrivit på sin resedagbok och det är mycket känsloladdat. Det är mer eller mindre "tack för att vi lever."

Det har varit minst 115 efterskalv. Hur reagerar man i väntan på att det kommer ett nytt skalv?

– Den första tiden efter jordskalvet går man och väntar på att det ska komma något nytt, men sedan måste livet på något sätt gå vidare. Folk är vana, men nu är det 25 år sedan det senaste. Det betyder att det är många som har levt i Chile utan att veta hur det är med ett kraftigt jordskalv.

Edgardo Varas har suttit mycket framför datorn i helgen för att ta kontakt med vänner runt om i världen som kunnat rapportera om bekanta. Han har också följt chilenska tv-kanaler via nätet.

– Det finns en slags officiell chilensk hemsida, en samhällsguide, som heter sitios.cl och det har varit en trygghet att kunna ha den.

Vad känner du för ditt hemland Chile idag?

– Man hade velat vara där. Då har man bättre kontroll tror jag.Carina Lindskog
carina.lindskog@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista