Politik

”Partierna bär ett stort ansvar.”

Ge inte invandrarna skulden för den dåliga representationen i politiken. Det säger forskaren Nazem Tahvylzadyh på Förvaltningshögskolan i Göteborg. Det är bättre att fokusera på samhällets – och partiernas – ansvar.

– Självklart måste man se till att samhället stärker invandrares förmåga, information och språkkompetens med mera så att dom kan delta. Men jag tror att man måste börja med att partierna själva ser över vilka rutiner, procedurer, normer och värderingar som kan finnas i organisationen och som skapar den här situationen.

Nazem Tahvylzadyh menar att invandrarnas dåliga representation är ett problem för det politiska systemets legitimitet och förtroende.

– Ju mer vissa grupper är uteslutna ur våra beslutsfattande församlingar så skapar det en situation där stora gruppers perspektiv inte tillvaratas när viktiga beslut fattas. För invandrarna som grupp blir det ju också ett problem då deras intressen och perspektiv och behov organiseras bort från de viktiga besluten.

Språket är viktigt, säger Nazem Tahvylzadyh, men menar att det är för mycket fokus på att invandrare bryter. Dessutom är språkkompetensen ofta bättre än vad som påstås.

Nazem Tahvylzadyh lyfter fram Trollhättan som ett bra exempel. Där är andelen utlandsfödda lika stor bland de politiskt förtroendevalda som i befolkningen i kommunen, 17 procent.

– Trollhättan har under många år satsat på att öka relationerna och förbättra förhållandet mellan invandrargruppen och kommunens olika organisationer och där inkluderar jag också de politiska partierna, säger Nazem Tahvylzadyh.Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".