GM:s Europachef Nick Reilly. Foto: Scanpix
Saab

GM tror på lönsamt Saab

Chefen för General Motors Europa, Nick Reilly, medger att GM inte gjorde tillräckligt för att få Saab lönsamt. Nu tror han att det finns potential för Saab att lyckas och därmed chans för GM att få tillbaka en del av de miljarder som det kostat att få affären i hamn.

– Jag tror att Saab är mer lämpat för ett företag som kan fokusera hundra procent av sin tid på ett mindre varumärke, jämfört med GM som typiskt sett haft volymmärken. Vi kunde inte avsätta tillräckligt med tid, resurser och engagemang från ledningen för att få Saab framgångsrikt. Men Saab Spyker kommer att vara fokuserade på allt detta till hundra procent, säger Nick Reilly på bilmässan i Genève.

Tog det er 20 år att komma på det?

– Nej, inte riktigt. Det tog ganska lång tid särskilt med tanke på att vi förlorat pengar under flera år, så det borde ha gått snabbare, men det är som det är.

Tror du att Saab kan bli lönsamt?

– Ja, det tror jag. Det gäller att ha kontroll över kostnadsstrukturen. Nu blir Saab ett enklare företag än när det var inom GM, vilket kommer att underlätta. Man startar utan skulder och med en bra produkt så jag ser inte varför Saab inte skulle kunna bli lönsamt.

Ett Saab som tjänar pengar skulle ge GM tillbaka en del av kostnaderna man har haft för affären eftersom GM har fått preferensaktier i Saab Spyker som en del av uppgörelsen.

Saabs förlust i fjol var fyra miljarder kronor enligt en preliminär balansräkning. GM har fortsatt att betala alla leverantörer. Vid ackordsuppgörelsen i somras hade Saab skulder på över 10 miljarder kronor, där GM tagit över nästan allt och efterskänkt 75 procent.

GM har också lovat stå för kostnaderna för verktygen till nya Saab 9-5. Enligt Nick Reilly är de värda över 200 miljoner euro (cirka 2 miljarder kronor). Totalsumman för att sälja Saab landar på åtskilliga miljarder.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".