1 av 3
2 av 3
Anders Ryberg avslutar fem års forskning i morgon. Foto: Privat
3 av 3
Roboten tar hjälp av en kamera.

Svetsrobotar får ögon

Anders Ryberg hoppas kunna göra robotar mer flexibela och mer preciserade. I morgon disputerar han på Högskolan Väst där han presenterar sin forskning.

– Det jag har forskat om är att använda kameror på robotar på olika sätt. Ett exempel är ett projekt åt Volvo Aero där de vill svetsa en kant mellan två plåtbitar. Då kan man ha en kamera på roboten så att den kan titta på den här kanten från olika håll, och sen räknar man ut geometrin för den här kanten så att en robot kan gå in och svetsa, säger Anders Ryberg från Uddevalla.

Det har man inte kunnat göra tidigare?

– Nej, det har jag inte sett nånstans. Jag räknar på lite annat sätt vilket gör det noggrant och väldigt flexibelt.

Anders Ryberg har tidigare läst teknisk fysik på Chalmers, och de senaste fem åren har han varit doktorand på Högskolan Väst. Han tror att hans forskning ska kunna ha flera olika användningsområden, men framför allt har han velat lösa problem för svetsrobotar.

Om robotar behöver plocka upp något behöver de få veta var delen ligger och då måste en position räknas ut. Det Anders Ryberg har forskat om är alltså hur speciella kameror på robotar ska få maskinerna att tänka mer fritt.

 – Kameran på roboten kan räkna ut positionen på saker runt omkring, men också räkna ut positionen på sig själv. Genom att ta en bild kan den räkna ut positionen på kameran som tog bilden. Bilden blir krökt och förvrängd och man veta exakt hur bilden förvrängs för att kunna göra de här beräkningarna. Robotarna kan använda vilken typ av kamera som helst, hur förvrängd den än är.

Det finns redan intresse från industrin, för hans forskning. De problem Anders Ryberg har löst genom sin forskning kommer från början från industrin.

– Ja, nästa steg nu är att kontakta industrin och få dem att använda de här metoderna. Jag har verkligen försökt att lösa problem som behövs.

Fem års forskning är ganska lång tid, känner du dig nöjd nu?

– Ja, nu känner jag mig nöjd. Äntligen ser jag ett slut. Det har väldigt intressant att forska på det området, men samtidigt vill man ju bli klar såklart.

Så din forskning tror du kan effektivisera industrin på många olika sätt?

– Ja, det tror jag. Dels för att få bättre precisionsnoggranhet och få flexiblare system så att man kan använda robotarna till fler uppgifter.

Vad gör du när du är klar nu, kommer du att söka patent på det här?

– Jag tror inte att jag kommer att göra det. Jag har hört att det är svårt att få patent för beräkningsmetoder, men jag ska kolla upp närmare hur mycket det kostar att patentera.Carina Lindskog
carina.lindskog@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista