Kultur

Kungens tavla stannar på slottet

Konstutställning med verk av fiskebäckskilsmålaren och folklivsskildraren Carl Wilhelmson är något mindre på Bohusläns museum än när den visades i Stockholm. Till exempel ville inte kungen låna ut sin tavla.

– När kungen säger nej, så blir det så. Han kanske tycker att tavlan skulle vara borta alltför lång tid. Utställningen här i Uddevalla pågår ju ända till den 8 augusti. Kungen vill nog att besökarna på Ulriksdals slott ska få se den fina målningen. Vi är tacksamma för de andra lån från privata ägare och andra museer som vi fått till den här utställningen.

Den stora konstutställning med verk av Fiskebäckskilsmålaren och folklivsskildraren Carl Wilhelmson som öppnade i helgen på Bohusläns museum i Uddevalla ser ut att bli en succé. Att döma av publiktillströmningen de första dagarna.

Utställningen är först visad på Waldemarsudde i Stockholm under hösten. Där drog den 55 000 besökare. Men i Uddevalla är den något mindre. Flera verk fattas.

Tavlan som kungen inte ville låna ut har titeln "På utsegling". Den är från 1918 och visar en äldre, skäggig fiskare med rorkulten i ena handen och storskotet i den andra, i sällskap med en pojke i sittbrunnen på en liten segelfiskebåt.

Den gamle fiskaren är Emelius Fredriksson, en före detta sjöman som blivit hemmafiskare. Pojken är 12-årige Tage Dahlqvist, vars bror berättat hur det gick till, när målningen skapades med de två fiskebäckskilsborna som modeller. Pojken fick fem öre i timmen som arvode. Det blev många sittningar.

Tavlan hänger i stora vardagsrummet på Ulriksdals slott. Det rummet var stockholmarnas bröllopsgåva till kronprinsparet Louise och Gustaf Adolf 1923. Sedermera kung Gustaf VI Adolf – vår nuvarande kungs farfar – var en stor konstsamlare. Många av de stora svenska konstnärerna under 1900-talets första årtionden var hans personliga vänner. Nationalmålare som de kallades. Carl Larsson, Bruno Liljefors och Anders Zorn. Och Carl Wilhelmson.

Målningen "På utsegling" inköptes av Nationalmusei vänner, som skänkte den till Gustaf VI Adolf på hans 80-årsdag 1962. Och nu ägs den alltså av vår nuvarande kung.

Och han ville inte låna ut den till Uddevalla och Bohusläns museums stora utställning med Carl Wilhelmsons verk. Trots att den var med under samma utställning på Waldemarsudde i Stockholm under hösten. Den får hänga kvar på Ulriksdals slott på sin ursprungliga plats.

– Vi har verkligen försökt att få låna "På utsegling" också hit till Uddevalla, säger konstpedagogen Birgitta Åhlund på  Bohusläns museum som arbetat med utställningen.Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se
0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".