Politik

Oenighet om höjda löner

Regionrådens löner ska höjas, enligt ett förslag som politikerna ska ta ställning till. Förslaget innebär att regionråden skulle tjäna 58 000 kronor i månaden.

I dag var förslaget från arvodesberedningen i Västra Götaland, uppe i regionstyrelsen, om att höja rådens löner med 9 procent från och med den 1 november i år.

Dessutom föreslås att lönerna höjs ytterligare kommande år, med 3 procent. Oppositionen är starkt kritiska till förslaget.

– Jag tycker att det är orimligt så som det har varit med den lågkonjunkturen som vi har haft,och vi vet hur människor har det hemma till vardags. Därför anser jag och Miljöpartiet i regionen att det här är klart olämpligt, säger Birgitta Losman, regionfullmäktigeledamot (MP).

Förslaget från arvodesberedningen går ut på att de 15 regionråden ska få en löneökning på nära 9 procent. Lönen höjs till 58 000 kronor. Dessutom får de en årlig uppräkning kommande år i mandatperioden på 3 procent.

Miljöpartiet föreslog en oförändrad lönenivå för regionråden, men har tvingats kompromissa sig till ett förslag om en löneökning på 3 000 kronor.

De som är för förslaget i den styrande majoriteten är Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet. Under dagens regionstyrelsemöte valde man att skicka vidare förslaget utan att ta ställning till det.

Roland Andersson, avgående regionstyrelseordförande (S), tycker ökningen är rimlig om man ser till andra liknande regioner.

– Ja, det tycker jag. På regionfullmäktigemötet den 16 mars, kommer jag rösta ja till förslaget, säger Roland Andersson.Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista