1 av 2
2 av 2
Det kan bli huggsexa om vägsaltet när nästa last kommer till Sverige. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix

Brist på vägsalt i Europa

Vägsalt har blivit en bristvara i Europa i år. Flera gånger har det varit tomt i lagren på olika ställen i Sverige.

Anledningen är att stora delar av Europa har drabbats av snöoväder de senaste månaderna.

Anna Bjelm är vd för en av Europas största salthandlare, Hanson och Möhring, och konstaterar att under företagets 180-åriga historia har det aldrig tidigare varit en sådan efterfrågan på salt.

– Det har varit en otroligt intensiv period. Vår personal har jobbat hårdare än någonsin. Vårt företag är 180 år gammalt och vi kan inte se att detta hänt innan - att hela Europa har drabbats av så kraftig vinter. Detta har varit en enorm och en undantagsvinter, säger Anna Bjelm.

Företaget Hanson och Möhring köper salt över hela världen och har fått arbeta hårt med logistiken för att få det till rätt plats under ovädren. Salttillverkarna får slita.

– Det är fortfarande tomt i så gott som alla lager och man producerar för fullt sju dagar i veckan, säger Anna Bjelm.

Under onsdagen kommer det en saltbåt till Halmstad hamn och det är vädret som bestämmer hur länge 11 000 ton kommer att räcka.

– Det är helt beroende av vädret. Om det är snökaos i hela västsverige kan det ta slut på en till två veckor. Men om det är normalväder kan det räcka i några månader, säger Anna Bjelm.Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".