Politik

Varvad lista gäller för S

Krister Kronlid, kommunalare från Uddevalla, har tagit ett kliv mot riksdagen. Men Louise Persson petades från en topp-placering på socialdemokratiska listan på grund av sitt kön.

Valberedningen gör tummen upp för den kvartett som redan sitter i riksdagen.  I förslaget till valsedel i årets val toppar nämligen Jan-Olof Larsson, Sotenäs, Catharina Bråkenhielm, Orust, Kenneth G Forslund, Kungälv och Birgitta Eriksson, Härryda.

På femte plats finns Krister Kronlid från Uddevalla, kommunpolitiker och huvudskyddsombud i Kommunal-facket. Han har aldrig tidigare kandiderat till riksdagen.

Däremot finns Louise Persson från Uddevalla inte med på valberedningens förslag till valsedel trots att hon stod på sjätte plats i riksdagsvalet 2006 och fick fler personröster än två av dem som valdes in i riksdagen.

– Jag kan inte säga varför Louise inte alls är med. Nomineringen drogs tillbaka under processen. Det har jag ingen kommentar till, säger valberedningens ordförande Jan-Evert Halldin.

Han menar att valberedningens arbete är ett läggpussel som bland annat handlar om kön och geografi.

– Femte platsen på riksdagslistan skall innehas av en man eftersom vi skall ha en varvad lista. Och då blev det en uddevallapojk som heter Krister Kronlid, säger Jan-Evert Halldin.

Louise Persson, som nyligen meddelade att hon hoppar av alla politiska uppdrag, hade inte fått någon topplats även om hon stått fast vid nomineringen.

– Nej, eftersom vi har det här uppdraget att det skall vara en spridning mellan arbetarekommunerna så är det svårt för Uddevalla att ha två bland de sex-sju första. Det tror jag inte att vi kunnat motivera, säger Jan-Evert Halldin.

Femteplatsen är viktig eftersom Socialdemokraterna i Bohuslän hoppas på ett femte mandat i höstens riksdagsval. Det hade partidistriktet senast under mandatperioden 2002-2006.

Valsedeln fastställs på distriktskongressen i april.

 

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista