Orsaken till takraset utreds. Vid konstruktionsfel slutar försäkringen att gälla. Foto: Susanne Nobel/SR Väst
Vänersborg

Försäkringen täcker inte byggfel

424 000 kronor blir summan på självrisken som Vänersborgs kommun betalar för reparationerna av Arena Vänersborg. Summan är fast och kan inte stiga även om reparationskostnaderna skulle göra det.

I nuläget är hela försäkringen baserad på att takraset orsakades av snötryck. En teknisk konsult håller just nu på att utreda om så är fallet, men skulle det visa sig att det var ett konstruktionsfel så slutar försäkringen att gälla. Och då uppgår reparationskostnaderna i miljonbelopp.

Samtidigt har det kommit in nya uppgifter om skadornas omfattning på arenataket. Först antogs det vara en yta på 100 kvadratmeter som var skadat men nya undersökningar visar att det kan vara så mycket som 750 kvadratmeter.

– Det var egentligen till vänster om hålet som skadan först skedde, säger Roland Karlsson på Länsförsäkringar. Där finns det en inbuktning som tryckte och gjorde att plåten intill lossnade och föll ner.

Enligt Roland Karlsson innebär det här att plåtarna runt omkring hålet också är skadade och att ytan därför blir mycket större.

– De här plåtarna går ju omlott, så du kan inte bara lägga plåt på själva hålet. De är ju förankrade i varann så även om plåtarna inte är direkt skadade runt hålet så kanske de är tvungna att byta dem ändå, säger Roland Karlsson.

Andreas Lithander
andreas.lithander@sr.se/vast
0522-670051

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista