Den biologiska mångfalden är stor i Kosterhavet. Foto:Tomas Lundälv och Lisbeth Jonsson/Scanpix
Koster

Oljeläckage hotar nationalpark

I juli förliste det norska fartyget Langeland och gick till botten i Kosterfjorden. Länsstyrelsen kräver nu att ägaren tar hand om vraket.

Fartyget som förliste i juli innehåller bland annat 10 ton bunkerolja och 2 ton smörjolja. Langeland ligger nu på hundra meters djup. Det här kan påverka Sveriges första marina nationalpark som ligger i Kosterhavet.

– Förr eller senare kommer ju det här läcka ut om man inte gör någonting och det är jätteviktigt att man gör allt för att få upp det här under ordnade former, säger Anders Tysklind, chef för Kosterhavets nationalpark.

Om oljan kommer upp till ytan hamnar den precis vid viktiga fågelskyddsområden. Sedan tillkommer också den långsiktiga giftpåverkan som de här oljorna kan ha på den marina miljön.

– Det här är ju ett väldigt artrikt område med en stor biologisk mångfald som naturligtvis inte skulle må bra av detta, säger Anders Tysklind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista