I montern på mässan i Genéve finns både gammalt och nytt. Foto: Jörgen Winkler/SR Väst
Saab

Nyheter från bilmässan i Genève

Nu är det klart vad den nya Saab 9-5 kommer att kosta. Basmodellen börjar vid 286 000 kronor, vilket innebär att Saab försöker slå sig in på en lite annan kundmarknad ute i världen.

Läs mer:

Det är framför allt kunder i Kina, USA, Storbritannien och Tyskland man vänder sig till med den nya modellen. Kunderna ska man locka till sig med fyrhjulsdrift, många motoralternativ och bra utrustning. Marknadsundersökningar har visat att det är ingredienser som är nödvändiga för att dra till sig den här nya kundkategorin.

Just nu arbetar man hårt för att hitta nya återförsäljare som kan ta över efter att GM:s nät av återförsäljare har knoppats av.

Annars har många pusselbitar ramlat på plats och om knappt tre veckor ska Saab starta sin produktion igen efter uppehållet i samband med planerna på nedläggning och likvidation.

– Det är materialförsörjningen som varit vårt stora problem, säger Saabs vd Jan-Åke Jonsson till Sveriges Radio Väst, som är på plats vid bilmässan i Genève.

Efter att GM lät Saab gå in i likvidation nollades all produktion fram till vecka elva och det måste man nu återstarta.

– Vi har försökt att få in ytterligare material men inte lyckats. Många leverantörer har underleverantörer och de ska få tag på råmaterial, så det finns många förklaringar till det. Det är vår största utmaning nu, säger Jan-Åke Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".