Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Vård och omsorg

Äldreboenden får servera alkohol

I dag öppnade regeringen för att alla äldreboenden ska ges möjlighet att servera alkohol till maten. Men på Kilbäckens äldreboende i Uddevalla verkar inte behovet så stort.
– Det får allt räcka med vanlig mjölk, säger Lisa Wohlström.

I dag är det bara vissa äldreboenden i Sverige som ger pensionärer möjligheten att dricka alkohol till maten. En av anledningarna till att regeringen utreder möjligheterna är att äldre personer ska kunna fortsätta med sina vanor i så stor utsträckning som möjligt.

Men någon vana att dricka alkohol till maten finns inte på Kilbäckens äldreboende.

– För min del är det inte något som jag längtar efter, säger Solveig Börjesson som bor i en av servicebostäderna. Jag har lite bekymmer med yrsel och att sitta här nere och dricka, det skulle jag inte våga.

De gånger som det severas alkohol på Kilbäckens äldreboende rör det sig om kvällsunderhållning eller stora helgdagar som jul och midsommar. Det uppskattas av de boende och Eva Bröjer som jobbar i köket skulle inte ha något emot att få börja servera alkohol till maten.

– Om de vill det själv så varför inte? Men jag vet inte om det är så många som vill ha det här, det verkar ju inte så, säger hon.

Andreas Lithander
andreas.lithander@sr.se
0522-670051

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista