Politik

Stark reaktion mot regionrådslön

Vårdfacken i Västra Götaland reagerar kraftigt mot regionrådens löneförehöjning med 6 000 kronor i månaden. Det kan få konsekvenser för avtalsrörelsen.

6 100 kronors höjning på ett bräde i höst till 58 000 kronor i månaden och sedan tre procent mer per år. Så ser förslaget till de 15 regionrådens löneutveckling ut.

– Det kommer att bli en stor reaktion bland våra medlemmar mot att man höjer sin lön såpass mycket när vi blir färre som jobbar i vården, när vi får sämre arbetsvillkor och vår löneförhöjning är på två procent, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet i Västra Götaland.

Hon påpekar också att Vårdförbundets medlemmar är löneprioriterade i regionen eftersom de är undervärderade i förhållande till det arbete de utför.

Kommunal förhandlar nu om sitt krav, en löneförhöjning på 745 kronor i månaden, inklusive en jämställdhetspott på 125 kronor.

– Jag hoppas verkligen inte att det tummas på våra krav eftersom vi verkligen tar samhällsansvar. Ofta sägs det att vi som är många inte tar samhällsansvar utan ökar på kostnaderna i samhället. Vi är verkligen värda de här pengarna, säger Malin Servin från Munkedal, ledamot i Kommunal Västs styrelse och i förbundsstyrelsen.

Både Sineva Ribeiro och Malin Servin tror att regionrådens lönelyft kan komma att påverka avtalsrörelsen.

– Det kan mycket väl få konsekvenser för avtalsrörelsen. Att höja sina löner så mycket samtidigt som man säger att man inte har råd att höja lönerna för medarbetarna -det går inte ihop, säger Sineva Ribeiro.

– Risken är alltid att man känner sig förfördelad när man är långt ner på stegen och våra lönelyft blir låga, säger Malin Servin.Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista