Den svenska vargjakten EU-anmäls

Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF, Svenska Rovdjursföreningen och Djurskyddet Sverige har i dag anmält den svenska vargjakten till EU-kommissionen.

Läs mer:

Läs mer:

I sin EU-anmälan kritiserar organisationerna vargjakten som genomfördes i januari. Organisationerna hävdar att Sverige i samband med jakten brutit mot de gemensamma reglerna kring hur hotade djurarter ska skyddas inom unionen.

Kritik framförs mot de grunder som regeringen och Naturvårdsverket fattat sina beslut på samt hur jakten genomförts.

I morgon fredag träffar Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson den nya miljökommissionären Janez Potocnik för att diskutera hur processen mot Sverige ska drivas vidare.

– Den kaosartade jakten på varg i januari har kraftigt eroderat vargstammens livskraft. Vargantalet har krympt, den genetiska situationen har försämrats och stammen har blivit mer sårbar för sjukdomar och illegal jakt, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson i ett pressmeddelande.

Att regeringen i dag talar om fortsatt licensjakt i två år till, även om genetisk förstärkning inte sker, äventyrar vargstammen i Sverige, menar han.

I slutändan är det EU-domstolen som avgör om Sverige gjort sig skyldig till fördragsbrott genom överträdelser av det så kallade art- och habitatdirektivet. Tidigare har Finland fällts för brott mot de gemensamma reglerna i samband med vargjakt under liknande omständigheter.

– Vargstammen är fortfarande i en känslig uppbyggnadsfas och det fanns varken några rimliga skäl eller något vetenskapligt stöd för jakten, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare i Svenska Rovdjursföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista