Näringsliv

Finnveden Powertrain byter ägare

Finnveden Powertrain Trollhättan har på ett och ett halvt år krympt personalstyrkan från 220 till 37 genom två stora varsel. Nu säljer moderbolaget fabriken till det  italienska MAPE.

Moderbolaget Finnveden Powertrain AB har sitt huvudkontor i Göteborg och anläggningar i Alvesta, Kungsör och fabriken i Trollhättan. Det är den fabriken som nu säljs.

– Vi koncentrerar vår verksamhet ytterligare på våra kärnprodukter och vi fick en förfrågan från MAPE, som är specialiserade på vevstakar, om att köpa vår verksamhet i Trollhättan. På det viset kan nu Trollhättan stärkas och bli kärnverksamhet i sitt nya bolag och vi kan fortsätta att koncentrera oss på det vi är bäst på, ventilmekanismer, säger Jörgen Oldenstedt, vd i det som till i går var trollhättefabrikens moderbolag, alltså Finnveden Powertrain AB.

Fabriken i Trollhättan har Volvo Powertrain som enda kund och numera vevstakar som enda produkt. Lastvagnskrisen har slagit hårt samtidigt som moderbolaget flyttat verksamhet från Trollhättan till Kungsör.

– Det är därför personalstyrkan har minskat så mycket i Trollhättan. När dom blev specialiserade på bara vevstakar då öppnade det upp sig för att det fanns intressenter som ville ta över den verksamheten, säger Jörgen Oldenstedt.

Han vill inte bedöma framtiden för fabriken i Trollhättan, det är inte hans bord längre.

– Det är bara att konstatera att det finns någon som har köpt det och det är klart att dom ser en framtid på något sätt. Annars hade dom inte köpt det, säger Jörgen Oldenstedt.







Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista