Honungsbina kommer att sprida pollen från försöksodlingarna. Foto: Michael McCollum/Scanpix
Sotenäs

Biodlare uppmanas till miljöbrott

Biodlarna reagerar starkt mot försöksodlingar av genmodifierade organismer, GMO. Deras bin sprider pollen från GMO-grödor utan att de själva är medvetna om det.

– Vi har anmält Jordbruksverket, Livsmedelsverket och i viss mån Länsstyrelsen. De uppmanar oss biodlare till brott mot miljöbalken och livsmedelslagarna. De menar att vi kan sälja pollen och honung från försöksodlingarna, säger Ann-Charlotte Berntsson, sekreterare i Sotenäs Biodlarförening

I Sverige fanns försöksodlingar av genmodifierade organismer, GMO, i 55 kommuner förra året.

Den som vill starta en försöksodling måste begära tillstånd från Jordbruksverket som gör en riskbedömning.

– Odlarna är också ålagda att informera via lokalpressen om de startar en försöksodling. Då får allmänheten veta i vilka kommuner odlingarna finns, men inte exakt var, säger Staffan Eklöf på Jordbruksverket.

I Västra Götalands län fanns odlingar i Vara, Skara och Lidköping under 2009. Men i år vet ingen än var nya odlingar kommer att finnas.

– Än så länge tycker man kanske att det skulle kunna vara tryggt att odlingarna är långt bort. Men Sverige umgås med tanken på att kommersialisera det här, det innebär att vem som helst kan få börja odla de här grödorna, säger Ann-Charlotte Berntsson.

Angående säkerhetsavståndet till försöksodlingar av genmodifierade organismer säger Staffan Eklöf på Jordbruksverket att det finns regler för avståndet till andra grödor. Men inga regler för säkerhetsavstånd till biodlare.

– Behövs det i framtiden skulle vi kunna besluta om det, i en enskild fråga, säger Staffan Eklöf.

– Mina bin borde inte vara inom fem kilometer till en mil från de här grödorna, i alla fall inte om jag ska känna mig trygg med att jag saluför en korrekt produkt, säger Ann-Charlotte Berntsson.

Zara Tellander
zara.tellander@sr.se
0522- 67 00 24

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista