Biskop Carl Axel Aurelius vill nu fortsätta att skriva böcker. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Biskop Aurelius går i pension

Biskop Carl Axel Aurelius meddelar i dag i ett påskbrev till stiftets präster och diakoner att han går i pension nästa år. Bland annat är hälsoskäl en av anledningarna.

Det här innebär att stiftet redan i vår kommer att börja förbereda biskopsval. Ett provval med nominering kommer att ske i höst och biskopsvalet i början av nästa år.

Carl Axel Aurelius har varit biskop i Göteborgs stift sen 2003.

I ett brev till stiftets präster och diakoner skriver Carl Axel Aurelius att skälet inte bara är att krafterna sviktar av och till, utan även att han så gärna skulle vilja skriva färdigt ett och annat.

Det gäller till exempel fortsättningen på boken Luther i Sverige, Den svenska Lutherbilden under tre sekler som han skrev 1994. Den boken slutar med 1800-talet.

– Nu skulle jag vilja ta mig an 1900-talet, alltså den period som brukar kallas för den svenska Lutherrenässansen, tiden från Nathan Söderblom till Lars Ahlin. Inte enbart eller ens i första hand av historiskt intresse. Jag menar att det var en rik tid med en genuint kyrklig teologi som skulle kunna vara oss till hjälp också nu, i den förvirrade tid som är vår, skriver Carl Axel Aurelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista