1 av 2
En av de dömda efter dödsskjutningen i Stora Höga får nu straffet förlängt . Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
2 av 2
Stora Höga

Skärpt straff efter skottdramat

Hovrätten både skärpte och mildrade delar av Uddevalla tingsrätts tidigare dom mot tre män, som dömts för inblandning i skottdramat i Stora Höga i augusti förra året, då två män sköts ihjäl.

Den yngste av de dömda, en 20-åring, dömdes nu för försök till mord och fick straffet höjt från fyra till fem års fängelse.

Rättegångarna efter dödsskjutningarna av två kriminella män i Stora Höga i Stenungsund i augusti förra året har varit komplicerade. Varken Uddevalla tingsrätt eller hovrätten för Västra Sverige har kunnat reda ut vem eller vilka av de tre män med anknytning till kriminella organisationer som bröt sig in i villan i Stora Höga för att hämta tillbaka ett stulet, militärt automatvapen, som avlossade de dödande skotten.

Det ena dödsoffret blev vapentjuven, det andra en av de attackerade själva, som av misstag sköts ihjäl av sina egna.

Svårigheterna med bevisningen gjorde att tingsrätten kunde döma tre av de inblandade endast för medhjälp till grov misshandel. Alla tre fick samma straff – fyra års fängelse. Åklagaren ville ha två av männen dömda för mord och den tredje för medhjälp till mord och överklagade därför tingsrättens dom. Även de dömda överklagade och ville bli frikända.

Hovrätten kommer fram till att den yngste, en 20-åring hemmahörande i Göteborg, liksom övriga inblandade, ska dömas för ett grövre brott – försök till mord.

Han erkände själv att han på nära håll med ett hagelgevär sköt rakt genom en dörr innanför vilken han visste att den sökte vapentjuven fanns.

Straffet höjs från fyra till fem års fängelse. Den andre gärningsmannen i skottlossningen, en 23-åring, får behålla sitt straff på fyra års fängelse. Medan en tredje man, 24-åringen som höll vakt, får sitt straff sänkt till tre år och två månader.Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se
0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista