1 av 2
2 av 2
Ismael Edris vill motivera andra att rösta. Foto: Skoob Salihi/SR Väst
Politik

Irakiska valet lockar många

Intresset för att rösta i det irakiska valet är stort bland svenskar med rötter i Irak. Både från Uddevalla och Trollhättan kommer det att åka större grupper till vallokalerna i Göteborg.

– Vi har hyrt en buss och alla kommer att vara med, säger Ismael Edris som bor i Uddevalla.

På söndag är det val i Irak, men i Sverige kan irakierna rösta i dag, i morgon och på söndag. Det finns sju vallokaler i Göteborg, Malmö och Stockholm att välja mellan.

Kokab Faris, ordförande i Al Rafeden Irakiska förening i Trollhättan, ska försöka att få många med sig till vallokalen.

– För mig och andra är det väldigt viktigt att rösta för demokrati, för Irak och för förändring. Demokrati kan skydda alla etniska grupper, säger hon.

Irakierna röstar i år för andra gången sedan diktatorn Saddam Hussein störtades den 9 april 2003. Kokab Faris berättar att en del som röstade i förra valet, 2005, är besvikna på att det inte blivit någon större förändring för männiksorna i Irak, de ser fortfarande att de har det mycket svårt. Bland de besvikna finns det en tveksamhet till att rösta den här gången.

– De tror att de visar att de är besvikna om de inte röstar, men det är ju fel. Jag har pratat med dem om att det är bättre att rösta, det är deras rättighet, säger Kokab Faris.

Både Kokab Faris och Ismael Faris hoppas att Irak kan utvecklas till en demokratisk stat. Men båda är medvetna om att det kommer att ta tid.

– Om jag ska vara ärlig är vi långt ifrån demokrati, vi har inte uppfattat att det är rätt än. Vi behöver många år till, säger Ismael Edris.

– Jag kan inte säga att jag är optimist, verkligheten säger något annat med de religiösa grupper som leder Irak just nu. Jag är lite orolig, men det betyder inte att jag inte ska rösta och jag ska försöka motivera andra att rösta, säger Kokab Faris.

Valet handlar om att utse ett helt nytt parlament med 325 ledamöter, alltså motsvarande den svenska riksdagen. I Sverige pågår själva röstningen mellan fredag 5 mars och söndag 7 mars. Det finns två vallokaler i Göteborg, dels Spadegatan 9 i Angered och i Rådhuset vid Gustafs Adolfs Torg. I Göteborg räknar man med att ungefär 20 000 irakier kommer att lämna sin röst.Marie Hedlund
marie.hedlund@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista