1 av 2
2 av 2
Foto: Solum, Stian Lysberg/Scanpix

Lång och dyr väntan på båtplats

För den som är ute efter en kommunal båtplats i vårt område, ser det väldigt olika ut när det gäller tillgången. Kortast kötid har Vänersborg och längst kötid har västkustkommunen Tanum.


Det visar en undersökning som Båtbranschens Riksförbund Sweboat har låtit göra bland Sveriges kommuner.

290 kommuner tillfrågades och 136 valde att delta i undersökningen. Och så här ser det ut bland de nio kommuner i vårt område som driver minst en hamn för fritidsbåtar:

0-6 månader: Vänersborg
6-12 månader: Trollhättan och Åmål
1-3 år: Strömstad
3-5 år: Lysekil
5-10 år: Orust och Sotenäs
10 år eller mer: Tanum

Svarade vet ej hur lång tid: Uddevalla

Fyra av de nio kommunerna tar också betalt för själva köplatsen.Tanum har en årsavgift på 125 kronor. Lysekil på 175 kronor, sotenäs 200 kronor och Strömstad 300 kronor.

Om du vill ha en båtplats i Tanum får du punga ut med 1 250 kronor minst, innan båtplatsen är din. Clas-Åke Sörkvist (C) kommunalråd i Tanum, föklarar varför:

– Det är i princip utbyggt, de möjligheterna vi har, därför den långa väntetiden. Och köavgiften har vi infört för att folk ska mena allvar när de ställer sig i kö och inte sätter upp barn och andra släktmedlemmar i onödan, säger Clas-Åke Sörkvist.Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".